Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който

...
Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който
Коментари Харесай

На този ден: Никулден е!

Никулден  е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се уважава като месия на пленниците и настойник на риболовците, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Празникът се отбелязва на 6 декември.
Прочетете още
Денят е всеобщ празник и се празнува и в фамилиите, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо, Ница и др. 
Събития на днешния ден1768 г. – За първи път е публикувана Енциклопедия Британика.1774 г. – Австрия става първата страна в света, въвела държавно образование.1877 г. – Започва издаването на вестник Вашингтон Поуст.1880 г. – В Източна Румелия натуралният десятък е сменен с аграрен налог.1917 година – Финландия обявява независимостта си от Русия.1945 г. – В САЩ е патентована микровълновата печка.1955 г. – Четирите велики сили признават правото на неутралитет на Австрия.1957 г. – Експлозия при изстрелването проваля стартирането на първия Американски сателит.1978 г. – В Испания е призната нова конституция на страната посредством референдум.1992 г. – Денят е разгласен за формален празник на Бургас.1992 година – В референдум населението на Швейцария отхвърля проекта на държавното управление страната да се причисли към Европейския съюз.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР